Sibirski čaj AGARIKUS – gljiva

Sibirski čaj AGARIKUS – gljiva

900 RSD

Agarikus se koristi kod:

 • Mastopatija,
 • Hemoroidi,
 • Karcinom dvanaestopalačnog creva,
 • Struma,
 • Vodena bolest/otok,
 • Karcinom bubrega,
 • Lamblijaza (crevna infekcija glistama),
 • Karcinom želudca,
 • Karcinom jetre,
 • Kamen u mokraćnim kanalima.

Više o proizvodu pročitajte OVDE

PAKOVANJE: 50 gr.

000
AGARIKUS - gljiva

AGARIKUS – gljiva

Latinski naziv: Laricis fungus

Sinonim: Beli trut

Lekovitost Agarikusa omogućava visok sadržaj organskih kiselina, mineralnih soli, vitamin I mineral. Od kiselina izdvajaju se: jabučna, fumarna, ricinola, limunska. Takođe sadrži veliku količinu korisne smole, kao i fitosterine i polisaharide.

Primena i istorijat upotrebe AGARIKUS-a

Zapisi o čudotvornim karakteristikama Agarikusa mogu se naći u istorijskim svedočanstvima od davnina. U proteklih nekoliko hiljada godina ovu gljivu su zvali “eliksir života” i koristili je za lečenje različitih tegoba.

Poznati lekar Avicena je spominjao Agarikus u svojim radovima, preporučujući je za različita oboljenja. Poznata je i legenda o antičkom caru Mitridatu, koji je od detinjstva uzimao posebni napitak na bazi Agarikusa, koji ga je štitio od trovanja. Kada je Mitridat poražen u jednoj borbi, uzeo je jak otrov da ne padne u ruke neprijatelja ali nije postigao željeni rezultat, pošto ga je gljiva Agarikus tako dobro štitila od otrova.

Stari Grci su veoma cenili Agarikus – “cara svih lekova”, kupujući ga u velikim količinama prilikom prekomorskih putovanja, jer nije rasla u njihovoj zemlji. Plaćali su čistim srebrom i davali onoliko srebra koliko su težile osušene gljive.

Izvoz Agarikusa

Iz dorevolucionarne Rusije, Agarikus su aktivno izvozili u Evropu i Aziju. U savremenoj Rusiji, Agarikus se takođe aktivno izvozi u Evropu i Aziju. Njegova svojstva su cenili i arapski i evropski doktori. Kao protivotrov ga je koristila i jedna od najpoznatijih trovačica – francuska kraljica Katarina Mediči.

Ruska iskustva primene Agarikusa

Ruski lekari takođe nisu zaobišli svojom pažnjom ovu gljivu. Koristili su je kod oboljenja organa disanja – tuberkuloze, astme, kao i kod čira želudca, dijabetesa i žutice. Verovatno se vođa kozaka Ermak ne bi vratio iz pohoda u Sibir, da mu lokalni lekar nije dao rastvor Agarikusa, kada je ataman oboleo od tuberkuloze – u to vreme to je bio jedini dostupni lek od te bolesti.

Prah od Agarikusa se koristio i kao prah za decu. Lekovita svojstva gljive su od davnina poznata za obradu rana, uključujući i one zadobijene u vojnim pohodima. U Rusiji je bio poznat način pripreme specijalne mase: gljive se na specijalan način kuvaju i dele na vlakna, dobijajući odličan materijal za previjanje, koji je odlično upijao krv i omogućavao brže zarastanje rana. Ovaj materijal, sličan vati, su nosili vojnici u rat. Nakon toga su na sličan način dobijali i “vatu od gljive”, koju su koristili u Drugom svetskom ratu u sovjetskim bolnicama.

Agarikus u savremenoj medicini

U savremenoj medicini Agarikus ima široku primenu. Pre svega, njegova svojstva da izbacuje iz organizma otrove, šlajm i ostale štetne materije čine ga jednim od najpopularnijih biljnih sredstava za čišćenje organizma. Koristi se za smanjenje telesne težine i kao pomoćno sredstvo kod lečenja različitih onkoloških oboljenja. Gljiva, kao prirodno sredstvo za mršavljenje, se koristi od davnina. Poznato je da Agarikus  utiče na razlaganje masti i stvara sve uslove za pravilnu razmenu materije u organizmu. Utiče na mršavljenje i ima laksativno dejstvo. Osim toga, Agarikus poboljšava rad jetre – a to je neophodno svakom čoveku, koji se bori sa viškom kilograma.

Upotreba Agarikusa u lečenju oboljenja disajnih organa

Od davnina i sve do današnjih dana Agarikus se koristi kao pomoćno sredstvo pri lečenju različitih oboljenja disajnih puteva. Ima lekovito dejstvo u slučaju upale pluća, akutnog i hroničnog bronhitisa, pleuritisa, tuberkuloze. Tinktura gljive pomaže da se reši prekomerno znojenje, koje imaju oboleli od visoke temperature i tuberkuloze.

Primena Agarikusa u lečenju oboljenja digestivnog trakta i hormonskih poremećaja

Kod bolesti jetre Agarikus ima lekovita svojstva zahvaljujući sadržaju lanofila. Ovaj polisaharid stimuliše rad jetre, utiče na brže razlaganje masti i njihovo izbacivanje iz organizma, dovodeći u normu metabolizam i uređujući pravilni proces fermentacije u jetri. Zato preparate sa Agarikusom preporučuju kod poremećaja rada jetre, ciroze, hroničnog i virusnog hepatita B i C, za lečenje helmintoza (gliste) i otoka. Agarikus je koristan i za izlučivanje žuči, pošto pomaže u borbi sa patogenim mikroorganizmima. Gljiva ima važne lekovite efekte i u borbi sa Bazedovljevom bolešću i može da olakša život obolelima od dijabetesa. Agarikus je jako koristan i kod opstipacije – to je prirodno sredstvo sa odličnim laksativnim delovanjem.

Tečnost u kojoj je bila potopljena (tinktura)  ili kuvana (odvar) gljiva Agarikus predstavlja deo programa za lečenje disbakterioze. Poznat je i njen pozitivni uticaj na neuralgije i neurastenije. Agarikus ima umirujuća svojstva i blago sedativno dejstvo.

Primena Agarikusa u onkologiji

Kod onkoloških oboljenja Agarikus se preporučuje u slučaju zračenja i hemoterapije. Njena svojstva da izbacuje štetne materije i otrove iz organizma, pomaže da se spreče neželjena dejstva radijacije i da se smanje sporedni efekti od uzimanja jakih hemijskih lekova.

Takođe je poznato da Agarikus ima i antivirusnu aktivnost, pomaže da se uništi patogena mikroflora u plućima, žučnim kanalima i jetri, ima diuretičko dejstvo. Preparati na bazi ove gljive često su pomoć prilikom lečenja hiperfunkcije štitne žlezde. Agarikus ima svojstva da zaustavi krvarenje i utiče na brže zarastanje rana.

Sporedni efekti Agarikusa i kontraindikacije

Prilikom upotrebe Agarikusa treba voditi računa da se koristi veoma pažljivo i strogo se pridržava preporučenih doza. Agarikus je otrovan. U slučaju predoziranja moguća je dijareja, osip, svrab, povraćanje.

Kontraindikacije

Kontraindikacije za primenu Agarikusa su trudnoća i dojenje, kao i neke bolesti jetre i creva. Ne preporučuje se upotreba starijim ljudima i deci. Da bi se izbegle moguće neprijatnosti, pre primene Agarikusa neophodno je konsultovati se sa lekarom.

Agarikus se koristi kod:

 • Mastopatija,
 • Hemoroidi,
 • Karcinom dvanaestopalačnog creva,
 • Struma,
 • Vodena bolest/otok,
 • Karcinom bubrega,
 • Lamblijaza (crevna infekcija glistama),
 • Karcinom želudca,
 • Karcinom jetre,
 • Kamen u mokraćnim kanalima.

Kontraindikacije

Upotreba Agarikusa je kontraindikativna u slučaju:

 • Trudnoće
 • Individualne preosetljivosti
 • Laktacije
 • i dr.

Recepti za upotrebu Agarikusa

Tinktura od Agarikusa

Tinktura od Agarikusa ima smirujuće dejstvo, kao i laksativno.

Za pripremu tinkture treba usitniti gljivu oštrim nožem. Neophodna je 1 čajna kašičica Agarikusa. Sirovinu staviti u staklenu teglu i preliti sa 250 ml provrele vode. Teglu zamotati toplim peškirom u nekoliko slojeva i ostaviti 8 sati. Nakon toga dobijenu tinkturu procediti i uzimati po 80 ml 3 puta dnevno.

Tinktura se može pripremiti i u termosu.

Gljiva Agarikus nema baš prijatan ukus, gorka je. Zato u lekovite odvare i tinkture često dodaju neke komponente, da ublaže ukus i prikriju gorčinu. To mogu biti čajevi (npr. menta), đumbir ili limun.

Tinktura Agarikusa sa cimetom za borbu sa viškom kilograma.

2 čajne kašičice suve isitnjene gljive staviti u odgovarajuću posudu, dodati šolju vrele vode i ostaviti na pari 5-7 minuta. Ostaviti 2-3 sata, a onda dodati pola čajne kašike cimeta.

Odvar (ukuvak sok) od Agarikusa

Neophodna je 1 supena kašika suve gljive. Pre pripreme neophodno je isitniti Agarikus. Pravi se odvarak u emajliranoj posudi. Gljiva se prelije sa 350 ml vode, dovede do ključanja, smanji temperatura i kuva na laganoj vatri pola sata. Nakon toga ostaviti da odstoji 4 sata, procediti i uzimati po 1 supenu kašiku 3 puta dnevno

Agarikus – za pojačano znojenje kod obolelih od tuberkuloze i groznice

1 čajnu kašičica isitnjene gljive preliti jednom šoljom provrele vode, ostaviti 8-10 sati, procediti. Piti po 1/3 šolje 3 puta dnevno.

Tinktura kod lamblijaze

1 šolju isitnjene gljive preliti sa pola litra votke, ostaviti 14 dana na tamnom mestu, uz povremeno mućkanje, procediti. Uzimati po 1 supenu kašiku 3 puta dnevno, pola sata pre jela.

Primena kod tuberkuloze

1 supenu kašiku isitnjene gljive preliti sa 300 ml vode, kuvati na laganoj vatri 40 minuta, ostaviti 2 sata, procediti. Uzimati po 1 supenu kašiku 3 puta na dan pre jela.

Opšti recept

1 supenu kašiku isitnjene gljive preliti sa 1,5 šoljom vode, kuvati na laganoj vatri 30 minuta, ostaviti da odstoji 4 sata, procediti. Uzimati po 1 supenu kašiku 3 puta na dan pre jela.

Tinktura

50 g isitnjene gljive preliti sa pola litra votke, ostaviti na tamnom mestu 4 nedelje, uz povremeno mućkanje, procediti. Uzimati po 30 kapi 3 puta dnevno.

Additional information

Pakovanje

50 gr.

Proizvođač

Linija proizvoda

Ocene(0)

Trenutno nema ocena za ovaj proizvod.

Ocenite ovaj proizvod

Ocenite prvi ovaj proizvod “Sibirski čaj AGARIKUS – gljiva”