Sibirski čaj BAJKALSKI ŠLEMNIK – koren

Sibirski čaj BAJKALSKI ŠLEMNIK – koren

850 RSD

Bajkalski šlemnik je biljka popularna u tradicionalnoj medicini Istoka. Pomaže kod: kardiovaskularnih bolesti, nervoze, predmenstrualnog sindroma, menopauze, akutne i hronične upale creva, bešike i mokraćnih puteva, prehlade, gripa, pertusisa (veliki kašalj), hipertenzije, rastrojstva nervnog sistema, nesanice, gastrointestinalne bolesti, bolesti urinarnog trakta, miokarditisa, lupanja srca, akutnog reumatizma, epilepsije, nesanice, bronhitisa, drhtavice, dizenterije, pneumonije…

Više o proizvodu pročitajte OVDE

PAKOVANJE: 50 gr.

000

Latiski naziv: Scutellaria baicalensis Georgi

Sinonim: štitnik, srčana trava

Bajkalski šlemnik je jedan od predstavnika iz porodice šlemnika, široko rasprostranjena širom sveta. Istovremeno, bajkalski šlemnik je jedina takva vrsta sa lekovitim svojstvima. Lekovitost imaju svi delovi biljke, ali se u cilju lečenja priprema samo koren biljke.

Istorija upotrebe bajkalskog šlemnika

Biljka Bajkalski šlemnik

Biljka Bajkalski šlemnik

Bajkalski šlemnik je biljka popularna u tradicionalnoj medicini Istoka. Kineski, tibetanski i japanski lekari čuvaju mnoge recepte od ove biljke. Po prvi put su podaci o medicinskoj moći šlemnika zabeleženi pre dve i po hiljade godina u teorijskim osnovama tibetanske medicine.

Kineski lekari ubrajaju bajkalski šlemnik u biljke „hladne“ i gorke, što je,  prema pravilima tradicionalne lečenja, čini lekom za organe gastrointestinalnog, kardiovaskularnog i respiratornog sistema. U kineskim medicinskim knjigama šlemnik nazvan huan-jin, preporučuju da se koristi kod dizenterije, oboljenja jetre, kašlja, krvarenja, groznice, čireva i mnogih drugih bolesti.

Ženama se savetuje da koriste šlemnik u slučaju problema sa začećem, kao i za normalizuju rada nervnog sistema. Preporučuje se da se šlemnik takođe koristi i za normalizaciju endokrinog sistema. Među receptima koji čuvaju kineski lekari, koren šlemnika korišćen je na poseban način, pečen sa vinom, a takođe i masti  od šlemnika za lečenje kožnih promena.

Upotreba šlemnika od strane kineskih lekara je toliko rasprostranjena da se u ovoj zemlji kultiviše i gaji na industrijskom nivou. U tibetanskoj medicini, šlemnik se tradicionalno koristi za lečenje jetre i kao sedativ, a mongolci ga koriste kao prirodni stimulans. Takođe je poznat ublažavajući i umirujući efekat šlemnika, njegova svojstva u borbi protiv groznice i ublažavanju ubrzanog rada srca, ublažavanje reumatskih bolova, normalizaciji sna, za lečenje epilepsije, a ima i antihelmitičke efekte (protiv parazita).

Šlemnik leči prehlade, bronhitis i pneumoniju, primenjujući ga kao ekspektorans (nešto što omekšava i opušta sluz u respiratornom traktu i pomaže lakšem disanju). Takođe, u kineskoj medicini, veruje se da korišćenje sredstava dobijenih od korena šlemnika, pomaže u povećanju nivoa hemoglobina u krvi i stimuliše apetit.

Danas postoje brojne naučne studije koje potvrđuju svojstva šlemnika. Utvrđeno je da ima pozitivan efekat na lučenje žuči, koristan je za astmu, sklerozu, alergijske reakcije.

Postoje dokazi da upotreba šlemnika usporava formiranje metastaza kod tumora, ima antibakterijsko dejstvo i jača ukupnu imunološku odbranu tela. Veruje se da se šlemnik, po njegovim umirujućim svojstvima, može takmičiti čak i sa valerijanom. U Burjatiji, nakon istraživanja, naučnici su preporučili korišćenje šlemnika kao sredstva za pomoć u ekstremnim uslovima, jer povećava radnu sposobnost i koncentraciju i oslobađa od stresa.

Hemijski sastav bajkalskog šlemnika

Koreni i rizomi (podzemna stabla) bajkalskog šlemnika sadrže dragocene flavonoide, koji imaju veliku terapijsku vrednost, od kojih je najznačajniji bajkalin – kao što se vidi čak i po  imenu, ovaj jedinstveni sastojak je sadržan samo u bajkalskom šlemniku.

Bajkalin ima pozitivan efekat na krvne sudove, proširuje ih i ima antikonvulzivni efekat. Takođe, važnu ulogu u kompleksu aktivnih supstanci šlemnika ima skutelarein (flavonoid), koji štiti od  toksina i vogonin koji ima vazokonstriktornu aktivnost (sužava krvne sudove). Ukupan efekat flavonoida pomaže u zaštiti od virusa.

Kumarini u šlemniku imaju anti-tumorske efekte.

Korene šlemnika takođe karakteriše značajna koncentracija pirokatehola, minerala, smola i tanina.

U biljci se nalaze i skrob i esencijalno ulje.

Čitav kompleks aktivnih komponenata šlemnika ima sposobnost umirenja grčeva, manifestuje smirujući efekat i smanjuje krvni pritisak.

PRIMENA U MEDICINI

Naučne studije pokazuju da šlemnik pokazuje diuretički efekat, a takođe povećava otpornost tela na infekcije. Pozitivni uticaj šlemnika na funkcionisanje digestivnog sistema omogućava mu da se koristi kao sredstvo koje poboljšava lučenje žuči, ima laksativni efekat, a takođe i poboljšava apetit.

Šlemnik se preporučuje za bolesti jetre, uključujući hepatitis, gastroenteritis, manifestacije mučnine, dizenterije i osećaja težine u stomaku. Poboljšava funkcionisanje bešike i urinarnog trakta.

Bajkalski šlemnik može smanjiti povišenu telesnu temperaturu, tako da dobro funkcioniše u svim ooblicima groznice, uključujući zarazne bolesti, grip, respiratorne bolesti.

Odvar (ukuvan sok) korena šlemnika je efikasan za lečenje tuberkuloze, bronhitisa, velikog kašlja, i da bi se ublažili simptomi prehlade.

Šlemnik je odličan prirodni lek za pacijente sa problemima u kardiovaskularnom sistemu. Njegove aktivne supstance obnavljaju tonus krvnih sudova i pomažu u regulisanju krvnog pritiska, a istovremeno smanjuju nivo štetnog holesterola u krvi. Zbog njegovih lekovitih svojstava, savetuje se da se šlemnik uzima kod hipertenzije, tahikardije, miokarditisa i skleroze krvnih sudova. Važan je i sedativni efekat šlemnika, koji pozitivno utiče na kardiovaskularne nervoze.

Dokazano je da biološki aktivne supstance šlemnika uspostavljaju rad centralnog i perifernog nervnog sistema. Šlemnik stimuliše hematopoezu (formiranje krvnih ćelijskih komponenti),  delujući kao nootropi (lekovi, dodaci i ostale materije  koje poboljšavaju umne  funkcije kod zdravih osoba bez medicinske dijagnoze). Ima dobar terapeutski efekat kod epilepsije i encefalopatije, poboljšava prokrvljenost mozga i povećava njegovu aktivnost, koristan je kod demencije i različitih povreda mozga. Redovni prijem šlemnika pomaže pacijentima sa glavoboljama i grčevima. Preparati šlemnika imaju pozitivan uticaj na funkcionisanje nervnog sistema, pomažu u borbi protiv depresije, smirujući prekomernu nervozu i povećavajući radnu  efikasnost.

Pored toga, šlemnik je sredstvo koje ima blagotvorno dejstvo na štitnu žlezdu. Savetuje se da se koristi kako bi izbegli nezdrav rast štitne žlezde. Kod onkološkim oboljenjima, bajkalski šlemnik zaustavlja metastaze.

U kineskoj medicini, šlemnik se tradicionalno koristi u sastavu višekomponentnih čajeva protiv karcinoma prostate. Kliničke studije u poslednjih nekoliko godina pokazale su da antitumorski efekat proizvode bajkalin (flavonoid), vogonin i druge aktivne supstance u šlemniku.

Za spoljašnju upotreba šlemnik se koristi u stomatologiji u vidu hemostatskih tampona (zaustavlja krvarenje), koji se koriste nakon ekstrakcije zuba. Takođe, spoljašnje delovanje odvara od šlemnika pomaže kod ulcerativnih promena kože, gnojnih furunkula, kožnih manifestacija alergija. Mast na bazi bajkalina dobro uklanja upale, može se koristiti za akne i za lečenje problematične kože. Komponente šlemnika povećavaju proizvodnju elastina i kolagena u koži, što omogućava regeneraciju oštećene kože, i ubrzao formiranje novih ćelija, a takođe povećava elastičnost kože i usporava proces starenja, reaguje protiv slobodnih radikala.

Tinktura šlemnika ima i hemostatske osobine, omogućava regeneraciju povreda, vraća snagu nakon preležanih bolesti. Ženama tinktura šlemnika pomaže kod materičnih krvarenja i pretnji od pobačaja, tokom trudnoće pomaže u sprečavanju pojave intoksikacije. Smatra se da za vreme PMS-a ili kod žena u menopauzi šlemnik pomaže da  se smiri i oslobodi od nepotrebne anksioznosti, ima pozitivan uticaj na raspoloženje i sveukupno zdravlje. Tinktura se takođe efikasno koristi kao anthelmintik (protiv parazita).

Šlemnik  je dobar za pacijente sa dijabetesom, normalizuje metabolizam. Lekari veruju da je šlemnik takođe dobar za lečenje reumatizma, pa čak i za pomoć kod kolere, kao i za sprečavanje besnila.

Primena kod sledećih bolesti

Koreni šlemnika se primenjuju u terapiji sledećih bolesti:

 • Infarkta miokarda
 • Nesanice
 • Bronhitisa
 • Karcinoma želudca
 • Neuroblastoma
 • Reumatizma
 • Leukemije
 • Limfosarkoma
 • Epilepsije
 • Upale pluća
 • Karcinoma bubrega
 • Karcinoma jetre
 • Papiloma (polipoidni izraštaji na koži virusnog porekla).
 • Neurinoma ( spinalni tumor kičme)
 • Limfogranulomatoza (bolest tkiva limfnog sistema čoveka).

Kontraindikacije

Uzimanje šlemnika je kontraindikovano kod:

 • Trudnoće
 • Individualne netolerancije
 • Laktacije
 • i drugih

Osnovni recept

1 supenu kašiku usitnjenog korena preliti sa 1 čašom vruće vode, kuvati na pari 15 minuta, da odstoji 45 minuta, procediti. Dovesti zapreminu prokuvane vode na  250 ml.  Uzimati po  1 supenu kašiku  3-4 puta dnevno.

Recepti

Tinktura

Kod umora, kardiovaskularnih bolesti, nervoze, predmenstrualnog sindroma, menopauze, akutne i hronične upale creva, bešike i mokraćnih puteva, prehlade, gripa, pertusisa (veliki kašalj)

Koren dobro usitniti, samleti. Uzeti 1 deo takvog korena i preliti sa 5 delova 70% alkohola (1:5) u bočici tamnog stakla, zatvoriti čvrsto. Ostaviti da odstoji na tamnom mestu 2 nedelje, povremeno promućkati, procediti. Uzimati po  20-30 kapi 2-3 puta dnevno.

Tinktura

Kod miokarditisa, lupanja srca, akutnog reumatizma, epilepsije, nesanice, bronhitisa, drhtavice, dizenterije, pneumonije

50 grama usitnjenog korena preliti sa 500 ml. votke, da odstoji na tamnom mestu 3 nedelje, povremeno promućkati, procediti. Uzimati po 15-30 kapi 3 puta dnevno.

Tinktura

Kod hipertenzije, povećane uzbuđenosti, nesanice, glavobolje, šuma u ušima, upale pluća, bronhitisa, reumatizma

50 grama usitnjenog korena preliti sa 0.5 litra 70% alkohola, ostaviti da odstoji 21 dan na tamnom mestu, promućkati povremeno, procediti.

Uzimati po 20 kapi 3 puta dnevno, razređujući sa vodom, pre jela. Koristiti ovo 1 mesec, zatim 2 nedelje pauze i ponoviti.

Prašak

Kod  hipertenzije, nervne uznemirenosti, nesanice

Koren usitniti u stanje praha. Uzimati po 0,25 – 0,5 grama praha 3 puta dnevno.

Odvar (ukuvan sok)

Kod hipertenzije, nervoze, rastrojstva nervnog sistema, nesanice, gastrointestinalne bolesti, bolesti urinarnog trakta

20 grama usitnjenog korena preliti sa 300 ml. vrele vode, kuvati na vodenoj pari 30 minuta, da odstoji 1 sat, procediti. Razdeliti dobijeni odvar  u 3 jednake doze.  Uzimati po 1 dozu  3 puta dnevno.

Tinktura

Kod hipertenzije, epilepsije, nesanice, povećane  nervoze

50 grama usitnjenog korena preliti sa 0,5 litra 70% etil alkohola, da odstoji  na tamnom mestu 2 meseca, povremeno promućkati, procediti.

Uzimati po  30 kapi 3 puta dnevno, pre obroka 1,5-2 meseca.

Additional information

Pakovanje

50 gr.

Proizvođač

Linija proizvoda

Ocene(0)

Trenutno nema ocena za ovaj proizvod.

Ocenite ovaj proizvod

Ocenite prvi ovaj proizvod “Sibirski čaj BAJKALSKI ŠLEMNIK – koren”