Sibirski čaj BAJKALSKI ŠLEMNIK – koren

Sibirski čaj BAJKALSKI ŠLEMNIK – koren

850 RSD

Bajkalski šlemnik je biljka popularna u tradicionalnoj medicini Istoka. Pomaže kod: kardiovaskularnih bolesti, nervoze, predmenstrualnog sindroma, menopauze, akutne i hronične upale creva, bešike i mokraćnih puteva, prehlade, gripa, hipertenzije, nesanice, gastrointestinalne bolesti, bolesti urinarnog trakta, miokarditisa, lupanja srca, akutnog reumatizma, nesanice, bronhitisa, drhtavice, dizenterije, pneumonije…

Više o proizvodu pročitajte OVDE

PAKOVANJE: 50 gr.

Nema na zalihama

000

Latiski naziv: Scutellaria baicalensis Georgi

Sinonim: štitnik, srčana trava

Bajkalski šlemnik je jedan od predstavnika iz porodice šlemnika, široko rasprostranjena širom sveta. Istovremeno, bajkalski šlemnik je jedina takva vrsta sa lekovitim svojstvima. Lekovitost imaju svi delovi biljke, ali se u cilju lečenja priprema samo koren biljke.

Biljka Bajkalski šlemnik

Biljka Bajkalski šlemnik

PRIMENA U MEDICINI

Naučne studije pokazuju da šlemnik pokazuje diuretički efekat, a takođe povećava otpornost tela na infekcije. Pozitivni uticaj šlemnika na funkcionisanje digestivnog sistema omogućava mu da se koristi kao sredstvo koje poboljšava lučenje žuči, ima laksativni efekat, a takođe i poboljšava apetit.

Šlemnik se preporučuje za bolesti jetre, uključujući hepatitis, gastroenteritis, manifestacije mučnine, dizenterije i osećaja težine u stomaku. Poboljšava funkcionisanje bešike i urinarnog trakta.

Bajkalski šlemnik može smanjiti povišenu telesnu temperaturu, tako da dobro funkcioniše u svim ooblicima groznice, uključujući zarazne bolesti, grip, respiratorne bolesti.

Šlemnik je odličan čaj za pacijente sa problemima u kardiovaskularnom sistemu. Njegove aktivne supstance obnavljaju tonus krvnih sudova i pomažu u regulisanju krvnog pritiska, a istovremeno smanjuju nivo štetnog holesterola u krvi. Zbog njegovih lekovitih svojstava, savetuje se da se šlemnik uzima kod hipertenzije, tahikardije, miokarditisa i skleroze krvnih sudova. Važan je i sedativni efekat šlemnika, koji pozitivno utiče na kardiovaskularne nervoze.

Dokazano je da biološki aktivne supstance šlemnika uspostavljaju rad centralnog i perifernog nervnog sistema. Šlemnik stimuliše hematopoezu (formiranje krvnih ćelijskih komponenti),  delujući kao nootropi (lekovi, dodaci i ostale materije  koje poboljšavaju umne  funkcije kod zdravih osoba bez medicinske dijagnoze). Ima dobar terapeutski efekat kod epilepsije i encefalopatije, poboljšava prokrvljenost mozga i povećava njegovu aktivnost, koristan je kod demencije i različitih povreda mozga. Redovna primena šlemnika pomaže pacijentima sa glavoboljama i grčevima. Preparati šlemnika imaju pozitivan uticaj na funkcionisanje nervnog sistema, pomažu u borbi protiv depresije, smirujući prekomernu nervozu i povećavajući radnu  efikasnost.

Šlemnik  je dobar za pacijente sa dijabetesom, normalizuje metabolizam.

Primena kod sledećih bolesti

Koren šlemnika se primenjuju u terapiji kod:

 • Infarkta miokarda
 • Nesanice
 • Reumatizma
 • Bolesti digestivnog sistema
 • Respiratorne infekcije (bronhitis, upala pluća)
 • Bolesti štitne žlezde
 • Nervoza i depresija
 • Glavobolja

Kontraindikacije

Uzimanje šlemnika je kontraindikovano kod:

 • Trudnoće
 • Individualne netolerancije
 • Laktacije
 • i drugih

Recept za pripremu čaja

1 punu kafenu kašičicu čaja preliti sa 100ml ključale vode, ostaviti na toplom mestu poklopljeno 15 minuta, ohladiti, procediti, uzimati po 2 supene kašike tri puta na dan posle jela.

Additional information

Pakovanje

50 gr.

Proizvođač

Linija proizvoda

Ocene(0)

Trenutno nema ocena za ovaj proizvod.

Ocenite ovaj proizvod

Ocenite prvi ovaj proizvod “Sibirski čaj BAJKALSKI ŠLEMNIK – koren”