Sibirski čaj IVAN ČAJ

Sibirski čaj IVAN ČAJ

800 RSD

Ivan čaj se primenjuje kod:

 • Malokrvnost,
 • Upala sinusa,
 • Ateroskleroza,
 • Laringitis,
 • Otitis,
 • Nesanica,
 • Glavobolja,
 • Neurastenija,
 • Nervoza,
 • Gastritis,
 • Enterokolitis,
 • Čir na želudcu i dvanaestopalačnom crevu,
 • Rak,
 • Škrofula (tuberkuloza limfnih žlezda),
 • Čirevi na koži,
 • Konjuktivitis.

Više o proizvodu pročitajte OVDE

PAKOVANJE: 50 gr.

000

Latinski: Epilobium angustifolium, Chamerion angustifolium

Sinonimi: kiprovina, koporski čaj ili uskolisni kiprej, vrbovica, vrbova ružica

Istorija primene IVAN ČAJA

Ivan-čaj uskolisni je od davnina poznat ne samo zahvaljujući lekovitim svojstvima, već se koristio u različite svrhe. Koristili su se svi delovi biljke.

Koren Kiprovine su sušili, usitnjavali do praha i koristili za pripremu hleba. Ovu biljku su često zvali „hlebnica“. Hleb sa dodatkom Ivan-čaja je bio obogaćen vitaminima i mineralima. Ovaj dodatak je bio zamena šećeru, a nekad se koristio i kao sirovina za pripremu alkoholnih napitaka.

Sveže grane mlade Kiprovine su se koristile za pripremanje različitih jela – sirove su se mogle dodati u salatu, a kuvane kao prilog glavnom jelu.

Od stabla Kiprovine se proizvodilo vlakno, koje je po osobinama slično lanenim i konopljinim nitima. Bilo je odličan materijal za pravljenje konopca i tkanine.

Kada su se nakon cvetanja na biljci stvarale „mace“, to su skupljali i koristili kao vatu, i kao punjenje za dušeke i jastuke. Skupljena “maca” je bila pogodna i za predenje, a dobijene niti – za pletenje marama i šalova. Ivan-čaj  je i dan danas odlična biljka za stočnu hranu. Pčelari cene Ivan-čaj zbog njegovih karakteristika – med od Ivan-čaja je blag, providan, boja je blago zelena.

Ali najpoznatija upotreba Kiprovine je kao čaja. Takozvani koporski čaj je bio omiljeni napitak  u Rusiji, a izvozio se i u evropske zemlje, gde je bio cenjen i gde su ga zvali „ruski čaj“. Čaj je dobar kako zbog originalnog ukusa, aromatičnih osobina kao i zbog lekovitog delovanja na ljudsko zdravlje.

U narodnoj medicini su skupljeni različiti recepti od Ivan-čaja za terapiju digestivnog trakta, prehladu, onkološka oboljenja. Iscelitelji savetuju da se koristi kao odvar za čišćenje rana, kao protivupalno sredstvo, za bolesti grla, naprimer anginu, oboljenja ušiju, kao i za bolesti prostate, sifilis i gonoreju. Uočeno je da Ivan-čaj pomaže kod glavobolja, kao I da ima sedativni efekat. Travari su ga preporučivali za epilepsiju, lečenje malokrvnosti i škrofule.

Lekovita svojstva Kiprovine uskolisne je ispitivala i zvanična nauka. U 20. veku u toku naučnih ispitivanja ustanovljeno je da Kiprovina pobeđuje viruse herpesa, dokumentovano je njegovo antitumorsko dejstvo i da ima protivupalna, antialergijska svojstva kao i da sprečava otoke.

Poznati su pozitivni efekti Ivan-čaja na procese, koji se dešavaju u centralnom nervnom sistemu. Njegov smirujući efekat se može porediti sa delovanjem valerijane i u nekim slučajevima njegova upotreba je čak efikasnija. Zato se preporučuje u terapiji neuroza, koristi se u kompleksnoj terapiji sa hipnoticima, sredstvima protiv grčeva i sedativima – Ivan-čaj ima sinergijski efekat, i povećava njihov lekoviti  efekat. Dokazano je da uzimanje Ivan-čaja reguliše raspoloženje, pomaže u borbi sa stresom, smiruje glavobolju i pozitivno utiče na rad srca.

Hemijski sastav IVAN ČAJA

Izvor hranljivih i lekovitih svojstava Kiprovine je u visokom sadržaju korisnih elemenata u njemu. U Kiprovini je mnogo belančevina, koje se lako usvajaju i predstavljaju nezamenljiv izvor energije koji za kratko vreme vraća snagu. Važno je da u sastavu Kiprovina nema kofeina i drugih materija, koji imaju negativno delovanje na organizam.

Protivupalno delovanje Ivan-čaja je zahvaljujući sadržaju u njemu tanina i polisaharida. U svežoj zeleni i korenu Ivan-čaja koncentracija tanina dostiže 20%. Sluz, koja se nalazi u listovima ima zaštitno delovanje.

Stimulišuće delovanje na varenje i probavu imaju biljna vlakna, kojih ima dosta u Ivan-čaju. U listovima ima celuloze, vitamina, veliki broj minerala. Veoma je visoka koncentracija askorbinske kiseline – u Ivan-čaju je ima nekoliko puta više nego u limunu, pomorandži i drugim poznatim prirodnim izvorima vitamina C. Ima puno gvožđa, mangana, bakra.. Ova lekovita biljka je izvor nikla, titana, molibdena, kao i neophodnog organizmu kalcijuma i fosfora. Ima i kalijuma, litijuma, kobalta, bora, natrijuma i ostalih elemenata, neophodnih čoveku.

U sastavu Ivan-čaja su nađeni i šećeri, flavonoidi, organske kiseline, pektin.

Primena u medicini  IVAN ČAJA

Moćna lekovita svojstva Ivan-čaja pomažu da se normalizuje stanje mnogih organa i sistema organizma. Osobine da pobeđuje upale i vlaži sluzokožu čine Kiprovinu nezamenljivim prirodnim sredstvom u terapiji lečenja želudačno-crevnog trakta. Preporučuju ga u fitoterapiji čira, kolitisa i enterokolitisa. Njegovo blago lekovito delovanje na želudac pomaže u borbi sa meteorizmom i diarejom. Svakodnevno pijenje Ivan čaja pomaže da se reguliše varenje i peristaltika creva.

Ivan-čaj cene i zbog smirujućeg delovanja. Lekari preporučuju Ivan-čaj kao pomoćno sredstvo u kompleksnom lečenju neuroza različitog porekla, psihičkih oboljenja, posttraumatskog sindroma. U stresnim situacijama Kiprovina pomaže da se reguliše miran san i dovede u red nervni sistem.

Ivan-čaj je efikasno pomoćno sredstvo u borbi sa upalama. Njegovi dezinfekcioni efekti su korisni kod problema sa respiratornim sistemom, za prehlade i oboljenja, izazvana virusnim infekcijama. Ivan-čaj ima sposobnost da snizi povišenu temperature kod prehlade. Antiseptičko delovanje Ivan-čaja utiče na epidermis, na normalizaciju stanja kože kod različitih dermatitisa, ekcema, olakšava simptome psorijaze.

Travari smatraju Kiprovinu odličnim fitosredstvom za terapiju muških oboljenja. Primenjuje se kod adenoma prostate i utiče na jačanje muške snage, moćno je sredstvo za stimulisanje potencije.

Ženama se preporučuje da piju Kiprovinu zbog poremećenog menstrualnog ciklusa, za uklanjanje simptoma pms-a, u periodu klimaksa, za podršku organizmu tokom krvarenja. Njegova antiseptička svojstva pomažu u borbi sa cistitisom, vaginalnom disbiozom i drugim problemima urogenitalnog sistema.

Kada se redovno pije Ivan-čaj poboljšava se stanje sluzokože usta i zahvaljujući antiseptičkim svojstvima odličan je za prevenciju oboljenja zuba i desni, npr. karijesa, oštećenja gleđi i parodontoze. Ispiranje usta tinkturom Kiprovine ubrzava zarastanje prilikom stomatitisa i gingivitisa.

Veliku korist donose odvar i tinkture Kiprovine kod  malokrvnosti, anemije, uočeno je da Ivan-čaj povećava nivo hemoglobina. Napitak od Kiprovine hrani organizam mineralima i vitaminima, jača i osvežava organizam i imuni sistem.

Zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidanata, Kiprovina se efikasno bori sa slobodnim radikalima, sprečavajući njihovo negativno delovanje na organizam i štiti od prevremenog starenja.

Redovno pijenje čaja pomaže da se očisti organizam od otrova i toksina, kao i od teških metala i radionuklida. Antitoksično delovanje se uočava i posle pijanstva – nakon alkoholne intoksikacije Ivan-čaj pomaže da se bolje osećate. Iscelitelji znaju da on oslobađa od zavisnosti alkoholom i dobro utiča na lečenje alkoholizma (belu groznicu).

Narodni iscelitelji koriste Ivan-čaj u mešavini za borbu sa onkološkim oboljenjima. Kiprovina stimuliše sve procese razmene u organizmu, dovodi u red varenje, razmenu ugljenih hidrata i masti. Ima blago diuretsko delovanje i podstiče lučenje žuči, leči upale mokraćne bešike, ima pozitivan uticaj u kompleksnoj terapiji kamena u bubregu. Upotreba čaja utiče na smanjenje pritiska, a reguliše i rad endokrinog sistema.

Kiprovina se koristi ne samo oralno, već i za spoljnu upotrebu. Dobra je za obradu rana, kao baza za lekovite obloge za različita kožna oboljenja. Tinktura Ivan-čaja je sredstvo za brže zarastanje povreda kože, koža postaje elastična, zategnuta i glatka. Materije, koje ulaze u sastav Ivan-čaja ubrzavaju sintezu kolagena u koži, a to je čini mladom i sprečava pojavu simptoma starenja. 

Kontraindikacije

Ne preporučuje se za:

 • individualna preosetljivost
 • trudnoća
 • i dr.

Recepti IVAN ČAJ 

Ivan čaj za upalu sinusa

1 supenu kašiku isitnjene biljke preliti sa 250 ml provrele vode, ostaviti pola sata, procediti. Uzimati po 1/3 šolje 3 puta na dan, pola sata pre jela. 

Za malokrvnost

1 supenu kašiku isitnjene biljke preliti sa šoljom provrele vode, ostaviti 2 sata, procediti. Uzimati po 1 supenu kašiku 3 puta na dan.

Za tumore

10 g isitnjene biljke preliti sa 1 šoljom vode, dovesti do ključanja, kuvati 15 minuta na blagoj vatri, ostaviti 1 sat, procediti, dodati vode do početne količine. Uzimati po 1 supenu kašiku 3 puta na dan pre jela.

Za konjuktivitis. Spoljna upotreba

1 supenu kašiku isitnjene biljke preliti sa šoljom provrele vode, kuvati 15 minuta na slaboj vatri, ostaviti 1 sat, procediti. Ispirati oči 3 puta na dan tamponom, namočenim u odvar.

Za aterosklerozu

2 supene kašike isitnjene biljke preliti sa 1 šoljom provrele vode, kuvati 15 minuta na slaboj vatri, ostaviti da se ohladi, procediti. Uzimati po 1 supenu kašiku 3 puta na dan.

Adstringent (skuplja površinu kože ili sluzokoze)

2 supene kašike isitnjene biljke preliti sa 2 šolje provrele vode, ostaviti u termosu 6 sati, procediti. Uzimati  po 1/4 šolje 4 puta na dan pre jela.

Odvar (ukuvan sok)

Za glavobolju, čir na želudcu i dvanaestopalačnom crevu, gastritis sa pojačanom kiselinom, enterokolitis (piti u toku jela). Može da se koristi za ispiranje grla kod angine, škrofule, za ispiranje rana, modrice

3 supene kašike isitnjene biljke preliti sa 1 šoljom vrele vode, kuvati 15 minuta, procediti, dodati vode do početne količine. Uzimati po 2 supene kašike 3 puta na dan.

Za upalu srednjeg uva

1 supenu kašiku isitnjene biljke preliti sa šoljom provrele vode, ostaviti 6-8 sati, procediti. Natopiti tufer toplim čajem i staviti u uvo.

Za adenom prostate

Preliti 1 punu supenu kašiku biljke sa 2 šolje provrele vode, ostaviti 10 minuta, procediti. Uzimati po 1 šolju ujutru na prazan stomak i uveče pola sata pre spavanja.

Za nervnu napetost, umor, razdražljivost

1 supenu kašiku isitnjene biljke preliti sa šoljom provrele vode, ostaviti pola sata, procediti. Uzimati po 1/3 šolje 3 puta na dan pre jela. Piti 1 mesec.

Čaj

Jača organizam, smiruje, povećava imunitet, normalizuje rad creva, povoljno utiče na nesanicu i glavobolju, jača potenciju

1 čajnu kašičicu preliti sa šoljom vrele vode, ostaviti da odstoji kao običan čaj, procediti. Uzimati po 1 šolju 2 puta dnevno.

Additional information

Pakovanje

50 gr.

Proizvođač

Linija proizvoda

Ocene(0)

Trenutno nema ocena za ovaj proizvod.

Ocenite ovaj proizvod

Ocenite prvi ovaj proizvod “Sibirski čaj IVAN ČAJ”