Sibirski čaj IVAN ČAJ

Sibirski čaj IVAN ČAJ

750 RSD

Ivan čaj (Chamerion angustifolium)

Pakovanje: 50 g

Sastav: 90% Ivan čaj (Chamerion angustifolium), 10% Bergenija (Bergenia crassifolia)

Priprema: 1 kafenu kašičicu čaja preliti šoljom (250 ml) vode, zagrevati do 70 stepeni (malo pre ključanja), ostaviti 5 minuta i procediti. Piti pola sata pre jela.

Zemlja porekla: Ruska federacija

Više o proizvodu pročitajte OVDE

PAKOVANJE: 50 gr.

Nema na zalihama

000

Latinski: Epilobium angustifolium, Chamerion angustifolium

Sinonimi: kiprovina, koporski čaj ili uskolisni kiprej, vrbovica, vrbova ružica

Istorija primene IVAN ČAJA

Ivan-čaj uskolisni je od davnina poznat ne samo zahvaljujući lekovitim svojstvima, već se koristio u različite svrhe. Koristili su se svi delovi biljke.

Koren Kiprovine su sušili, usitnjavali do praha i koristili za pripremu hleba. Ovu biljku su često zvali „hlebnica“. Hleb sa dodatkom Ivan-čaja je bio obogaćen vitaminima i mineralima. Ovaj dodatak je bio zamena šećeru, a nekad se koristio i kao sirovina za pripremu alkoholnih napitaka.

Ali najpoznatija upotreba Kiprovine je kao čaja. Takozvani koporski čaj je bio omiljeni napitak  u Rusiji, a izvozio se i u evropske zemlje, gde je bio cenjen i gde su ga zvali „ruski čaj“. Čaj je dobar kako zbog originalnog ukusa, aromatičnih osobina kao i zbog lekovitog delovanja na ljudsko zdravlje.

Hemijski sastav IVAN ČAJA

Izvor hranljivih i lekovitih svojstava Kiprovine je u visokom sadržaju korisnih elemenata u njemu. U Kiprovini je mnogo belančevina, koje se lako usvajaju i predstavljaju nezamenljiv izvor energije koji za kratko vreme vraća snagu.

Protivupalno delovanje Ivan-čaja je zahvaljujući sadržaju u njemu tanina i polisaharida. U svežoj zeleni i korenu Ivan-čaja koncentracija tanina dostiže 20%. Sluz, koja se nalazi u listovima ima zaštitno delovanje.

Stimulišuće delovanje na varenje i probavu imaju biljna vlakna, kojih ima dosta u Ivan-čaju. U listovima ima celuloze, vitamina, veliki broj minerala. Veoma je visoka koncentracija askorbinske kiseline. U Ivan čaju je ima nekoliko puta više nego u limunu, pomorandži i drugim poznatim prirodnim izvorima vitamina C. Ima puno gvožđa, mangana, bakra..

U sastavu Ivan-čaja su nađeni i šećeri, flavonoidi, organske kiseline, pektin.

Ne preporučuje se kod:

  • individualne preosetljivosti
  • trudnoća
  • dojenje
  • i dr.

Dodatne informacije

Pakovanje

50 gr.

Proizvođač

Linija proizvoda

Ocene(0)

Još uvek nema ocena.

Dodajte ocenu

Ocenite prvi “Sibirski čaj IVAN ČAJ”