Sibirski čaj IVAN ČAJ

Sibirski čaj IVAN ČAJ

800 RSD

Ivan čaj (Epilobium angustifolium)

Više o proizvodu pročitajte OVDE

PAKOVANJE: 50 gr.

Nema na zalihama

000

Latinski: Epilobium angustifolium, Chamerion angustifolium

Sinonimi: kiprovina, koporski čaj ili uskolisni kiprej, vrbovica, vrbova ružica

Istorija primene IVAN ČAJA

Ivan-čaj uskolisni je od davnina poznat ne samo zahvaljujući lekovitim svojstvima, već se koristio u različite svrhe. Koristili su se svi delovi biljke.

Koren Kiprovine su sušili, usitnjavali do praha i koristili za pripremu hleba. Ovu biljku su često zvali „hlebnica“. Hleb sa dodatkom Ivan-čaja je bio obogaćen vitaminima i mineralima. Ovaj dodatak je bio zamena šećeru, a nekad se koristio i kao sirovina za pripremu alkoholnih napitaka.

Ali najpoznatija upotreba Kiprovine je kao čaja. Takozvani koporski čaj je bio omiljeni napitak  u Rusiji, a izvozio se i u evropske zemlje, gde je bio cenjen i gde su ga zvali „ruski čaj“. Čaj je dobar kako zbog originalnog ukusa, aromatičnih osobina kao i zbog lekovitog delovanja na ljudsko zdravlje.

Hemijski sastav IVAN ČAJA

Izvor hranljivih i lekovitih svojstava Kiprovine je u visokom sadržaju korisnih elemenata u njemu. U Kiprovini je mnogo belančevina, koje se lako usvajaju i predstavljaju nezamenljiv izvor energije koji za kratko vreme vraća snagu.

Protivupalno delovanje Ivan-čaja je zahvaljujući sadržaju u njemu tanina i polisaharida. U svežoj zeleni i korenu Ivan-čaja koncentracija tanina dostiže 20%. Sluz, koja se nalazi u listovima ima zaštitno delovanje.

Stimulišuće delovanje na varenje i probavu imaju biljna vlakna, kojih ima dosta u Ivan-čaju. U listovima ima celuloze, vitamina, veliki broj minerala. Veoma je visoka koncentracija askorbinske kiseline – u Ivan-čaju je ima nekoliko puta više nego u limunu, pomorandži i drugim poznatim prirodnim izvorima vitamina C. Ima puno gvožđa, mangana, bakra..

U sastavu Ivan-čaja su nađeni i šećeri, flavonoidi, organske kiseline, pektin.

Kontraindikacije

Ne preporučuje se za:

  • individualna preosetljivost
  • trudnoća
  • i dr.

Recep za pripremu čaja

1 kafenu kašičicu čaja preliti šoljom (250 ml) vode, zagrevati do 70 stepeni (malo pre ključanja), ostaviti 5 minuta i procediti. Piti pola sata pre jela.

 

Additional information

Pakovanje

50 gr.

Proizvođač

Linija proizvoda

Ocene(0)

Trenutno nema ocena za ovaj proizvod.

Ocenite ovaj proizvod

Ocenite prvi ovaj proizvod “Sibirski čaj IVAN ČAJ”