Sibirski čaj LESPEDEZA DVOBOJNA – trava

Sibirski čaj LESPEDEZA DVOBOJNA – trava

950 RSD

Dokazano je da LESPEDEZA ima diuretičke osobine, pomaže u čišćenju tela od štetnih supstanci i toksina. Osim toga, dvobojna lespedeza ima antiinflamatorna dejstva.

Više o proizvodu pročitajte OVDE

PAKOVANJE: 50 gr.

Kategorija: Oznaka:
000

Latinski naziv: Lespedeza bicolor

Istorija upotrebe dvobojne lespedeze

Lespedeza dvobojna tradicionalno je cenjena od strane pčelara, koji je smatraju odličnom medonosnom biljkom, od koje dobijaju veliku količinu meda. Dug period cvetanja lespedeze čini je privlačnom za pčele. Med, koji pčele prave od lespedeze ima lepu zlatnu nijansu i dugo vremena se ne kristalizuje. Takođe, iz lespedeze se dobija odlična perga, odnosno fermentisani polen. Svojstva meda, dobijena iz cvetova lespedeze, smatraju se lekovitim – čiste i izbacuju nečistoće iz organizma, koriste kod bolesti bubrega, popravljaju oslabljeni metabolizam, imaju  diuretički  efekat.

Lišće lespedeze mnogo vole da jedu jeleni i druge divlje životinje, kao i domaće životinje. Koristi se za hranjenje stoke, pošto je bogat važnim hranljivim sastojcima.

Često, dvobojnu lespedezu sade kao ukrasnu biljku. Poznata je, štaviše, njena sposobnost da poboljša zemljište.

Iz semena lespedeza se dobija ulje, a od izdanaka – vlakna (slična vlaknima lana) od kojih se  tkaju različiti proizvodi.

Kinezi tradicionalno koriste cvetove lespedeze u kulinarstvu, dodajući ih prilikom pripreme medenjaka i pekarskih proizvoda. Takođe, cvetovi lespedeze  se koriste kao začin, od njih se prave ukusni sosovi i  dodaci  raznim jelima.

Postoji duga tradicija korištenja osušenih listova lespedeze kao čaja. Takav čaj ne samo što ima ugodan ukus, već služi i kao preventiva protiv bolesti bubrega.

Hemijski sastav dvobojne lespedeze

Najvažnije aktivne supstance u dvobojnoj lespedezi su flavonoidi. Tu su kvercetin, kempferol, izokvercitrin i lespedin.

Među aktivnim supstancama takođe se nalaze i lespedeza saponini, vitekin, trifolin, astragalin.

Listovi lespedeze su bogati askorbinskom kiselinom, a takođe sadrže i neke alkaloide i tanine. Posebno istaknut je bufotenin, prema nekim izveštajima, korisno utiče na pacijente sa Parkinsonovom bolešću.

Primena u medicini

Lespedeza dvobojna se široko koristi u medicini, služi kao sirovina za proizvodnju nekoliko farmaceutskih proizvoda, a takođe se koristi i u fitoterapiji.

Dokazano je da lespedeza ima diuretičke osobine, pomaže u čišćenju tela od štetnih supstanci i toksina. Delovanje flavonoida koji su sadržani u lespedezi, je takvo da se primenom preparata od ove biljke smanjuje holesterol, smanjuje količina šećera u krvi, kao i  azotnih supstanci u krvi.

Osim toga, dvobojna lespedeza ima antiinflamatorna dejstva. Preporučuje se kao sredstvo za lečenje različitih bolesti bubrega, uključujući hroničnu bubrežnu insuficijenciju.

Poznata je sposobnost dvobojne lespedeze da smanji stres.

Preparati lespedeze imaju sposobnost da se bore protiv stvaranja tumora, preporučuje se preventivna primena kod ženskih bolesti poput mioma, bolesti dojke.  Kod muškaraca, lespedeza se preporučuje u slučajevima prostatitisa i adenoma prostate.

Diuretičke osobine dvobojne lespedeze čine je efektivnim sredstvom kod nefritisa, kako hroničnog tako i u akutnom stadijumu. Uočeno je  da se u postupku lečenja  s  lespedezom poboljšava izlučivanje natrijuma iz tela,  ali se kalijum sporije izlučuje.

Lespedeza dvobojna se koristi u narodnoj medicini!

Additional information

Pakovanje

50 gr.

Proizvođač

Linija proizvoda

Ocene(0)

Trenutno nema ocena za ovaj proizvod.

Ocenite ovaj proizvod

Ocenite prvi ovaj proizvod “Sibirski čaj LESPEDEZA DVOBOJNA – trava”