Sibirski čaj SABELJNIK (barski) – koren

Sibirski čaj SABELJNIK (barski) – koren

850 RSD

SABELJNIK (barski petolist) primenjuje se kod:

  • Artritis,
  • Artroza,
  • Giht,
  • Reumatizam,
  • Radikulitis.

Više o proizvodu pročitajte OVDE

PAKOVANJE: 50 gr.

Kategorija: Oznaka:
000

Latinski: Comarum palustre

Sinonimi: Barski petolist, barska ruža, ognjecvet

Viševekovna istorija primene petolista u narodnoj medicini je prožeta legendama o čudotvornim svojstvima ove biljke. U najstarijim letopisima pišu o Petolistu da je sposoban “odseći” bol, koji nastaje u leđima, zglobovima i kostima. Iscelitelji su koristili Petolist za lečenje zaraznih bolesti – kolere, lepre, čak i kuge. Smatrali su i da je Petolist sposoban da zaštiti organizam od ujeda besne životinje. Ponekad se Petolist spominje pod nazivom “ruski ženšen” zbog svojih lekovitih osobina.

Postoje pisani izvori iz 17 veka gde se spominje okrepljujući napitak od Petolista, koji daje snagu i vraća duh. Neki autori tvrde da je Petolist bio u arsenalu lekara imperatora Petra Velikog – kada je imao bolove u leđima, cenio je lekovita svojstva “barske” masti.

U kineskoj medicini Petolist zovu “barski vitez” i napravljeno je dosta preparata od njega koji se koriste u terapiji bolova u zglobovima, kostima i mišićima, uključujući i čuvene kineske flastere protiv bolova.

Hemijski sastav

U korenu Petolista je visoka koncentracija eteričnih ulja – ona iznosi 5%. U njemu se nalaze prirodne organske kiseline, uključujući  izovalerijansku i izobuternu. Tanini, čiji je sadržaj izuzetno visok u korenu Petolista pomažu u borbi sa upalama, imaju vezivnu funkciju i sposobnost da zaustave krvarenje.

U sastavu Petolista se nalaze i biološki korisne materije kao što su terpenoidi, fenoli. Katehini imaju pozitivan uticaj na razmenu materije, antociani poboljšavaju vid. Saponini deluju protiv tumora, flavonoidi jačaju krvne sudove, a smolaste materije jačaju antiseptičko delovanje biljke. Gorčine, koje daju gorak ukus biljci, imaju diuretičko i laksativno dejstvo. Karotin ima antioksidantno delovanje, askorbinska kiselina jača imuni sistem. Fosfor i kalcijum jačaju kosti, kalijum pomaže dotok kiseonika u mozak, magnezijum pozitivno deluje na kardiovaskularni sistem.

Primena u medicini

Petolist je poznat, pre svega kao odlično prirodno sredstvo za lokomotorni aparat. Mnogobrojni problemi u funkcionisanju mišića, zglobova i kostiju rešavaju se uz pomoć „barskog viteza“. Artroza, artritis, poliartritis, reumatska oboljenja tkiva – sve su to indikacije za upotrebu Petolista. Preparati, napravljeni od ove biljke smanjuju upale u zglobovima, utiču na oticanje tečnosti i sprečavanje otoka, pomažu regeneraciju hrskavičnih i koštanih tkiva, vraćaju pokretljivost zglobova. Kod osteohondroze, gihta i radikulitisa Petolist pomaže da se smanji bol, uspostavi pokretljivost kičme. Petolist se koristi kao odvar, vodena tinktura i alkoholna tinktura, a spolja se koriste obloge ili se utrljava na obolelo mesto. Neurološka bol i simptomi neuritisa se značajno smanjuju uz pomoć Petolista.

Barski petolist jača organizam, reguliše metabolizam i stimuliše rad imunološkog sistema, ubrzava regeneraciju povređenih ćelija, pomaže da se iz organizma izbace otrovi i toksini. Sve to čini Petolist efikasnom komponentom biljne mešavine, koja se preporučuje kao prevencija i za svakodnevnu upotrebu. Čaj uz dodatak Petolista daje snagu.

Kontraindikacije

Ne preporučujeje se upotreba Petolista:

  • Trudnoća
  • i dr.

Recepti

Barski petolist – opšti recept

1 kafenu kašičicu čaja preliti sa 100 ml vrele vode, ostaviti 1 sat, procediti. Uzimati po 1/4 šolje (od 100ml) ili 5 kafenih kašičica 4 puta dnevno, pre jela.

 

Additional information

Pakovanje

50 gr.

Proizvođač

Linija proizvoda

Ocene(0)

Trenutno nema ocena za ovaj proizvod.

Ocenite ovaj proizvod

Ocenite prvi ovaj proizvod “Sibirski čaj SABELJNIK (barski) – koren”