Sibirski čaj SIBIRSKA ŠIKŠA – koren

Sibirski čaj SIBIRSKA ŠIKŠA – koren

1.020 RSD

SIBIRSKA ŠIKŠA preporučuje se kod: epilepsije, glavobolje, nesanice. Svi delovi biljke bogati su vitaminskim sastojcima i sadrže veliki broj prirodnih aktivnih supstanci.

Više o proizvodu pročitajte OVDE

PAKOVANJE: 50 gr.

000

Latinski naziv: Empetrum sibiricum

Sinonimi: crna šikša, crna trava

Svi delovi biljke bogati su vitaminskim sastojcima i sadrže veliki broj prirodnih aktivnih supstanci. Posebno je visok sadržaj vitamina C, karotina, flavonoida, među kojima je rutin (citrusni flavonoidni glikozid), kvercetin i drugi, kao i ugljeni hidrati i triterpeni. Šikša je bogata mikroelementima, uključujući i mangan, neophodan za zdravlje nervnog sistema.

Sadržaj tanina, koji imaju antiinflamatorno dejstvo, u sastavu šikše dostiže 4,5%. Takođe sadrži esencijalna ulja, smole, glikozide, benzojevu (aromatična karboksilna kiselina) i sirćetnu kiselinu. Listovi šikše su bogati kiselinom kafe, korisnom za imunitet, kao i alkaloidima i kumarinima (hemijsko jedinjenje koje daje miris). Bobice su snažan izvor energije, sadrže glukozu, fruktozu i saharozu, saponine i vosak.

Primena SIBIRSKE ŠIKŠE u medicini

Efikasnost šikše dokazuje i narodno iskustvo i savremena medicinska istraživanja. Šikša je najpoznatija kao prirodni sredstvo za terapiju različitih problema sa nervnim sistemom. Ona ima dobre antikonvulzivne efekte i pomoćno je sredstvo u fitoterapiji epilepsije. Pacijentima sa epilepsijom se savetuje kako odvar (ukuvan sok) od herbe šikše, tako i različita sredstva od bobica šikše. Šikša se preporučuje kod mentalnih poremećaja, stresnih situacija, za borbu protiv nesanice i pri manifestaciji depresije. Pomaže da se nosimo sa hroničnim zamorom, da se prevaziđe nervna iscrpljenost, i oslobodi od glavobolje. Pacijenti sa migrenom su zapazili da upotreba šikše doprinosi manjoj učestalosti napada i da su napadi manje intenzivni. Redovno uzimanje šikše daje snagu u slučaju prekomernog rada i ima smirujuće dejstvo. Treba napomenuti da se ova biljka koristi ne samo u narodnoj, već i u zvaničnoj medicini – na bazi šikše proizvode se lekovi za lečenje neuropsihijatrijskih poremećaja.

U borbi sa alkoholizmom ili zavisnosti od droge šikša predstavlja dobro pomoćno sredstvo, naročito ako ove zavisnosti izazivaju manično-depresivne poremećaje.

Za spoljašnju upotrebu, šikša se koristi za negu kose, kao i kod kožnih oboljenja. Antiupalne osobine šikše pomažu kod uklanjanja akni, osipa, i pomažu zarastanju rana i ulceroznih lezija na koži, (čirevi). Šikša ima antibakterijska svojstva, pomaže u suzbijanju upala i iritacije kože.

Tinktura šikše se koristi za ispiranje očiju, posebno za ljude koji provode duge sate pred kompjuterom, a koji pate od sindroma suvog oka. Šikša pomaže u otklanjanju umora očiju i ima blagotvoran efekat na vid. Savetuje se i za katarakte, glaukom, povrede. 

Primena SIBIRSKE ŠIKŠE

SIBIRSKA ŠIKŠA preporučuje se kod:

  • Oslabljenog pamćenja,
  • Stresnih situacija,
  • Nesanica,
  • Glavobolje i migrene,
  • Depresija.

Kontraindikacije

Uzimanje šikše je kontraindikovano kod:

  • Individualna netolerancija
  • Hipotonija (mlitavost)
  • Trudnoća
  • i drugi

Recept za pripremu čaja

Pola supene kašike čaja preliti sa 125 ml proključale vode (polovina šolje od 250ml), ohladiti, procediti. Uzimati 2 supene kašike, 4 puta na dan posle jela.

Additional information

Pakovanje

50 gr.

Proizvođač

Linija proizvoda

Ocene(0)

Trenutno nema ocena za ovaj proizvod.

Ocenite ovaj proizvod

Ocenite prvi ovaj proizvod “Sibirski čaj SIBIRSKA ŠIKŠA – koren”