Sibirski čaj SIBIRSKA ŠIKŠA – koren

Sibirski čaj SIBIRSKA ŠIKŠA – koren

1.020 RSD

SIBIRSKA ŠIKŠA

Više o proizvodu pročitajte OVDE

PAKOVANJE: 50 gr.

000

Latinski naziv: Empetrum sibiricum

Sinonimi: crna šikša, crna trava

Svi delovi biljke bogati su vitaminskim sastojcima i sadrže veliki broj prirodnih aktivnih supstanci. Posebno je visok sadržaj vitamina C, karotina, flavonoida, među kojima je rutin (citrusni flavonoidni glikozid), kvercetin i drugi, kao i ugljeni hidrati i triterpeni. Šikša je bogata mikroelementima, uključujući i mangan, neophodan za zdravlje nervnog sistema.

Sadržaj tanina, koji imaju antiinflamatorno dejstvo, u sastavu šikše dostiže 4,5%. Takođe sadrži esencijalna ulja, smole, glikozide, benzojevu (aromatična karboksilna kiselina) i sirćetnu kiselinu. Listovi šikše su bogati kiselinom kafe, korisnom za imunitet, kao i alkaloidima i kumarinima (hemijsko jedinjenje koje daje miris). Bobice su snažan izvor energije, sadrže glukozu, fruktozu i saharozu, saponine i vosak.

Primena SIBIRSKE ŠIKŠE u medicini

Efikasnost šikše dokazuje i narodno iskustvo i savremena medicinska istraživanja. Šikša je najpoznatija kao prirodni sredstvo za terapiju različitih problema sa nervnim sistemom. Šikša se preporučuje kod stresnih situacija, za borbu protiv nesanice. Pomaže da se nosimo sa hroničnim zamorom, da se prevaziđe nervna iscrpljenost, i oslobodi od glavobolje. Redovno uzimanje šikše daje snagu u slučaju prekomernog rada i ima smirujuće dejstvo.

Za spoljašnju upotrebu, šikša se koristi za negu kose, kao i za kožu. Šikša ima antibakterijska svojstva, pomaže u suzbijanju upala i iritacije kože.

Kontraindikacije

Uzimanje šikše je kontraindikovano kod:

  • Individualna netolerancija
  • Hipotonija (mlitavost)
  • Trudnoća
  • i drugi

Recept za pripremu čaja

Pola supene kašike čaja preliti sa 125 ml proključale vode (polovina šolje od 250ml), ohladiti, procediti. Uzimati 2 supene kašike, 4 puta na dan posle jela.

Additional information

Pakovanje

50 gr.

Proizvođač

Linija proizvoda

Ocene(0)

Trenutno nema ocena za ovaj proizvod.

Ocenite ovaj proizvod

Ocenite prvi ovaj proizvod “Sibirski čaj SIBIRSKA ŠIKŠA – koren”