Sibirski čaj ZLATNI KOREN

Sibirski čaj ZLATNI KOREN

1.350 RSD

Zlatni koren (Rodiola) je bogata glikozidima, koji pozitivno utiču na rad srca, smiruju nervni sistem, a imaju i diuretička svojstva. Flavonoidi u sastavu Zlatnog korena su korisni za kardiovaskularni sistem, jačaju zidove krvnih sudova i poboljšavaju elastičnost, koristi se kod hipotenzije. Tanini imaju antibakterijska svojstva i pozitivno deluje na digestivni trakt.

Više o proizvodu pročitajte OVDE

PAKOVANJE: 50 gr.

000

Latinski naziv:  Rhodiola rosea

Sinonim: Rodiola, sibirska ruža, zlatni koren, carska biljka

Istorija upotrebe Zlatnog korena (Rodiole)

Tradicionalna medicina koristi tinkture i odvare od Zlatnog korena za glavobolju, poremećaj menstrualnog ciklusa ali i kao sredstvo za jačanje i tonizaciju organizma za širok spektar bolesti. Korisne materije iz Rodiole služe kao pomoć kod dijabetesa, bolesti jetre, smanjenu potenciju, probleme sa želudcem, oboljenja nervnog sistema. Spolja se koristi kao obloga u slučaju osipa, upale kože, konjuktivitisa i paradontoze.

U današnje vreme Zlatni koren (Rodiola) se primenjuje ne samo u medicini, već i u kozmetici. Ekstrakt Rodiole se koristi u mnogim sredstvima protiv starenja, poboljšavajući razmenu materija pozitivno deluje na stariju kožu, povećava tonus i elastičnost, smanjuje bore.

Sportistima se Zlatni koren (Rodiola) preporučuje kao prirodni stimulator, koji povećava izdržljivost i ima anaboličku aktivnost.

Poznato je da je nadzemni deo biljke jestiv, može se dodavati salatama.

Hemijski sastav Zlatnog korena (Rodiole)

Zlatni koren (Rodiola) je bogata glikozidima, koji pozitivno utiču na rad srca, smiruju nervni sistem, a imaju i diuretička svojstva.

Flavonoidi u sastavu Zlatnog korena su korisni za kardiovaskularni sistem, jačaju zidove krvnih sudova i daju im elastičnost, regulišu pritisak i puls.

Tanini imaju antibakterijska svojstva i pozitivno deluje na digestivni trakt, kao i za bolje zarastanje rana.

Antrahinoni imaju važnu ulogu za jačanje imuniteta. Kumarini se bore sa tumorima i služe kao antikoagulanti.

Organske kiseline u sastavu Rodiole imaju takođe lekovite efekte.

Oksalna kiselina je poznata po svojim svojstvima da stimuliše rad želudca i poboljšava funkciju celog digestivnog trakta. Jabučna kiselina normalizuje procese varenja i probave i ubrzava razmenu materija, a ćilibarska kiselina pomaže u smanjenju holesterola. Limunska kiselina igra važnu ulogu u procesu stvaranja novih ćelija, povećava imunitet organizma.

Zlatni koren (Rodiola) je bogat eteričnim uljima, koji imaju širok spektar korisnih svojstava: smanjuju upale, bori se sa bakterijama i mikrobima, utiču na regeneraciju tkiva, pozitivno deluju na nervni sistem, a imaju i analgetsko i imunomodulirajuće delovanje.

U sastavu Zlatnog korena se nalaze i fenoli, terpenoidi, ugljeni hidrati, sterini, lipidi, alkaloidi, veliki broj mikroelemenata, uključujući mangan, cink, bakar i dr.

Primena Zlatnog korena (Rodiole) u medicini

Zlatni koren (Rodiola) je poznata kao adaptogen, koja je po lekovitom delovanju u rangu sa poznatim ženšenom.

Poznato je da preparati na bazi Rodiole imaju jako stimulišuće delovanje, poboljšavaju fizički i mentalni potencijal čoveka. Uzimanje Zlatnog korena omogućava bolju radnu sposobnost, pamćenje, otklanja umor.

Zlatni koren (Rodiola) utiče na uspostavljenje pravilne razmene materije, jača imuni sistem, pomaže da se lakše podnesu teški uslovi i stres. Zlatni koren (Rodiola) ne samo da stimuliše već i uravnotežuje nervni sistem, normalizuje balans između procesa uzbuđenja i inhibicije kod pacijenata sa različitim neurozama i poboljšava san i apetit. U slučaju depresije Zlatni koren (Rodiola) može da posluži kao prirodni antidepresiv. Pomaže kod umora, glavobolje i pospanosti. Stimulišuća i adaptogena svojstva Zlatnog korena pomažu da se skrati period oporavka nakon bolesti.

Preparati od Rodiole se koriste i kao pomoćno stredstvo u lečenju hipertenzije, vegetativno-vaskularne distonije i kod dijabetesa.

Preparati od Rodiole se koriste i kao pomoćno sredstvo u lečenju kardiovaskularnog i respiratornog sistema, kao i želudca, creva, jetre.

Poznato je da Zlatni koren (Rodiola) ima dobre lekovite efekte na urogenitalni sistem, kako kod muškaraca, tako i kod žena. Poboljšava rad polnih organa, koristi se u kompleksnoj terapiji impotencije, klimaksa, oligospermije, poremećaja menstrualnog ciklusa, upale jajnika, policističnih jajnika, kao i mastopatije.

Kod poremećaja rada endokrinog sistema upotreba korena Rodiole pomaže da se reguliše funkcionisanje štitne žlezde, smanji nivo šećera u krvi.

U dermatologiji i kozmetologiji Zlatni koren (Rodiola) je priznata kao sredstvo koje pomaže u borbi sa starenjem kože, jača zaštitnu funkciju epiderma, utiče na regeneraciju oštećene kože, hidrira i hrani je.

Zlatni koren (Rodiola) se preporučuje kod:

 • Oligospermija, problemi sa prostatom,
 • Simptomi PMS-a i klimaksa,
 • Depresija, anksioznost,
 • Dijabetes,
 • Neuroza.

Kontraindikacije

Uzimanje Zlatnog korena se ne preporučuje u slučaju:

 • Povećana nervna napetost,
 • Groznica,
 • Hipertenzija,
 • Mentalne bolesti,
 • Multipla skleroza,
 • i dr.

Zlatni koren (Rodiola) recepti

Zlatni koren – za glavobolju, bolesti jetre, astenična i neuroastenična stanja, povećan umor, smanjenu radnu sposobnost, vegetativno-vaskularnu distoniju, oboljenja nervnog sistema polnu nemoć, neredovan menstrualni ciklus.

10 g isitnjenog korena preliti sa 200 ml provrele vode, ostaviti 4 sata na toplom mestu, procediti. Uzimati po pola šolje 2-3 puta na dan.

Odvar

Poboljšava rad srca, povećava pritisak, izlučivanje žuči, funkciju endokrinih žlezda (pankreas, štitne žlezde, polnih žlezda), nadbubrežne žlezde, poboljšava mentalnu i fizičku radnu sposobnost.

1 čajnu kašiku isitnjenog korena preliti sa 1 l vrele vode, kuvati na laganoj vatri 10 minuta, ostaviti 40 minuta, procediti. Uzimati po 1-2 šolje na dan, dodajući šećer ili med. Piti 5 dana, pa pauzai 7 dana. Može se ponoviti terapija.

Za poremećaj funkcije želudca, creva, za prehlade

20 g korena preliti sa 1l vode, kuvati na slaboj vatri 10 minuta, preliti u termos i ostaviti 24 sata, procediti, Uzimati po 1 supenu kašiku 2-3 puta na dan, pola sata pre jela.

Čaj poboljšava mentalnu i fizičku radnu sposobnost, podiže raspoloženje, normalizuje stanje stresa i depresije.

1 čajnu kašiku isitnjenog korena preliti sa 2 litre vrele vode, ostaviti 2 sata  u utopljenoj posudi, procediti. Piti po 1 šolju 2-3 puta na dan.

Tinktura

Za impotenciju, hipotenziju, pad snage, dijabetes

50 g isitnjenog korena preliti sa 0,5 l kvalitetne votke u staklenoj flaši, dobro zatvoriti. Ostaviti 2-3 sedmice na tamnom mestu, uz svakodnevno mućkanje, procediti. Uzimati po 10-30 kapi 3 puta na dan pola sata pre jela. Terapija traje 2-3 nedelje, pauza 2 nedelje, ukoliko je neophodno ponoviti terapiju.

Umivanje. Za suvu, umornu kožu

1 čajnu kašiku korena preliti 1 šoljom vrele vode, ostaviti 1 sat, procediti. Tufer umočiti u čaj i brisati kožu ujutru i uveče.

 

Additional information

Pakovanje

50 gr.

Proizvođač

Linija proizvoda

Ocene(0)

Trenutno nema ocena za ovaj proizvod.

Ocenite ovaj proizvod

Ocenite prvi ovaj proizvod “Sibirski čaj ZLATNI KOREN”