Sibirski čaj ZLATNI KOREN

Sibirski čaj ZLATNI KOREN

1.350 RSD

Zlatni koren (Rodiola) je bogata glikozidima, koji pozitivno utiču na rad srca, smiruju nervni sistem, a imaju i diuretička svojstva. Flavonoidi u sastavu Zlatnog korena su korisni za kardiovaskularni sistem, jačaju zidove krvnih sudova i poboljšavaju elastičnost, koristi se kod hipotenzije. Tanini imaju antibakterijska svojstva i pozitivno deluje na digestivni trakt.

Više o proizvodu pročitajte OVDE

PAKOVANJE: 50 gr.

000

Latinski naziv:  Rhodiola rosea

Sinonim: Rodiola, sibirska ruža, zlatni koren, carska biljka

Istorija upotrebe Zlatnog korena (Rodiole)

Tradicionalna medicina koristi tinkture i odvare od Zlatnog korena za glavobolju, poremećaj menstrualnog ciklusa ali i kao sredstvo za jačanje i tonizaciju organizma za širok spektar bolesti. Korisne materije iz Rodiole služe kao pomoć kod dijabetesa, bolesti jetre, smanjenu potenciju, probleme sa želudcem, oboljenja nervnog sistema. Spolja se koristi kao obloga u slučaju osipa, upale kože, konjuktivitisa i paradontoze.

U današnje vreme Zlatni koren (Rodiola) se primenjuje ne samo u medicini, već i u kozmetici. Ekstrakt Rodiole se koristi u mnogim sredstvima protiv starenja, poboljšavajući razmenu materija pozitivno deluje na stariju kožu, povećava tonus i elastičnost, smanjuje bore.

Sportistima se Zlatni koren (Rodiola) preporučuje kao prirodni stimulator, koji povećava izdržljivost i ima anaboličku aktivnost.

Poznato je da je nadzemni deo biljke jestiv, može se dodavati salatama.

Hemijski sastav Zlatnog korena (Rodiole)

Zlatni koren (Rodiola) je bogata glikozidima, koji pozitivno utiču na rad srca, smiruju nervni sistem, a imaju i diuretička svojstva.

Flavonoidi u sastavu Zlatnog korena su korisni za kardiovaskularni sistem, jačaju zidove krvnih sudova i daju im elastičnost, regulišu pritisak i puls.

Tanini imaju antibakterijska svojstva i pozitivno deluje na digestivni trakt, kao i za bolje zarastanje rana.

Antrahinoni imaju važnu ulogu za jačanje imuniteta. Kumarini se bore sa tumorima i služe kao antikoagulanti.

Organske kiseline u sastavu Rodiole imaju takođe lekovite efekte.

Oksalna kiselina je poznata po svojim svojstvima da stimuliše rad želudca i poboljšava funkciju celog digestivnog trakta. Jabučna kiselina normalizuje procese varenja i probave i ubrzava razmenu materija, a ćilibarska kiselina pomaže u smanjenju holesterola. Limunska kiselina igra važnu ulogu u procesu stvaranja novih ćelija, povećava imunitet organizma.

Zlatni koren (Rodiola) je bogat eteričnim uljima, koji imaju širok spektar korisnih svojstava: smanjuju upale, bori se sa bakterijama i mikrobima, utiču na regeneraciju tkiva, pozitivno deluju na nervni sistem, a imaju i analgetsko i imunomodulirajuće delovanje.

U sastavu Zlatnog korena se nalaze i fenoli, terpenoidi, ugljeni hidrati, sterini, lipidi, alkaloidi, veliki broj mikroelemenata, uključujući mangan, cink, bakar i dr.

Primena Zlatnog korena (Rodiole) u medicini

Zlatni koren (Rodiola) je poznata kao adaptogen, koja je po lekovitom delovanju u rangu sa poznatim ženšenom.

Poznato je da preparati na bazi Rodiole imaju jako stimulišuće delovanje, poboljšavaju fizički i mentalni potencijal čoveka. Uzimanje Zlatnog korena omogućava bolju radnu sposobnost, pamćenje, otklanja umor.

Zlatni koren (Rodiola) utiče na uspostavljenje pravilne razmene materije, jača imuni sistem, pomaže da se lakše podnesu teški uslovi i stres. Zlatni koren (Rodiola) ne samo da stimuliše već i uravnotežuje nervni sistem, normalizuje balans između procesa uzbuđenja i inhibicije kod pacijenata sa različitim neurozama i poboljšava san i apetit. U slučaju depresije Zlatni koren (Rodiola) može da posluži kao prirodni antidepresiv. Pomaže kod umora, glavobolje i pospanosti. Stimulišuća i adaptogena svojstva Zlatnog korena pomažu da se skrati period oporavka nakon bolesti.

Preparati od Rodiole se koriste i kao pomoćno stredstvo u lečenju hipertenzije, vegetativno-vaskularne distonije i kod dijabetesa.

Preparati od Rodiole se koriste i kao pomoćno sredstvo u lečenju kardiovaskularnog i respiratornog sistema, kao i želudca, creva, jetre.

Poznato je da Zlatni koren (Rodiola) ima dobre lekovite efekte na urogenitalni sistem, kako kod muškaraca, tako i kod žena. Poboljšava rad polnih organa, koristi se u kompleksnoj terapiji impotencije, klimaksa, oligospermije, poremećaja menstrualnog ciklusa, upale jajnika, policističnih jajnika, kao i mastopatije.

Kod poremećaja rada endokrinog sistema upotreba korena Rodiole pomaže da se reguliše funkcionisanje štitne žlezde, smanji nivo šećera u krvi.

U dermatologiji i kozmetologiji Zlatni koren (Rodiola) je priznata kao sredstvo koje pomaže u borbi sa starenjem kože, jača zaštitnu funkciju epiderma, utiče na regeneraciju oštećene kože, hidrira i hrani je.

Zlatni koren (Rodiola) se preporučuje kod:

 • Oligospermija, problemi sa prostatom,
 • Simptomi PMS-a i klimaksa,
 • Depresija, anksioznost,
 • Dijabetes,
 • Neuroza.

Kontraindikacije

Uzimanje Zlatnog korena se ne preporučuje u slučaju:

 • Povećana nervna napetost,
 • Groznica,
 • Hipertenzija,
 • Mentalne bolesti,
 • Multipla skleroza,
 • i dr.

Recept za pripremu čaja

2 kafene kašičice čaja preliti sa 200ml provrele vode, ostaviti 4 sata na toplom mestu, procediti. Uzimati po 100ml, 2 puta dnevno.

Additional information

Pakovanje

50 gr.

Proizvođač

Linija proizvoda

Ocene(0)

Trenutno nema ocena za ovaj proizvod.

Ocenite ovaj proizvod

Ocenite prvi ovaj proizvod “Sibirski čaj ZLATNI KOREN”